Vanaf 14 april is de tentoonstelling ‘Zwart Wit Grijs: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog’ te zien in PIT Veiligheidsmuseum in Almere. De tentoonstelling loopt tot en met 4 november 2018.
Zwart Wit Grijs: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog
Met de bezetting van Nederland door Nazi-Duitsland vanaf mei 1940 kwam de Nederlandse politie in een lastige situatie. Enerzijds moest zij de Nazi-Duitse verordeningen uitvoeren en anderzijds moest zij de Nederlandse bevolking beschermen. Tussen collaboratie met Nazi-Duitsland (zwart) en verzet tegen Nazi-Duitsland (wit) zat een groot grijs gebied. Hoe ging de Nederlandse politie om met de toenemende onderdrukking?
Aan de hand van objecten, documenten, foto’s, video’s en persoonlijke verhalen geeft de tentoonstelling een genuanceerd beeld van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog. In video-interviews geven politiemensen van nu reactie op politiemensen van toen en geven zij voorbeelden van eigen dilemma’s waar zij mee geconfronteerd worden. De objecten van de tentoonstelling komen uit de Nationale Collectie Politie en de Collectie Kalf.
De tentoonstelling is van 14 april tot en met 4 november 2018 te zien bij PIT Veiligheidsmuseum. Kijk voor meer informatie op: www.pitveiligheid.nl/zwartwitgrijs
Vfonds investeert in vrede
Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds, dat zich inzet voor de erkenning en waardering van geüniformeerden die in dienst zijn van de Nederlandse overheid waar ook ter wereld. Om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden, ondersteunt het vfonds verschillende oorlogsmusea en -tentoonstellingen. Zo draagt het vfonds bij aan de kennis over operaties en de gevolgen ervan voor burgers en de mensen in uniform die voor vrede en veiligheid zorgen.
2018 – Jaar van Verzet
Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog staat in 2018 centraal tijdens het Jaar van Verzet. Door heel Nederland vinden activiteiten plaats die mensen kennis laten maken met – en na laten denken over – verzet. Uiteenlopende verzetsverhalen van toen zetten aan tot nadenken over de betekenis daarvan voor de wereld van nu. Het Jaar van Verzet is een initiatief van het Platform WO2, een netwerkorganisatie waarin het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het NIOD, de Oorlogsgravenstichting, Liberation Route Europe en de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 samenwerken met als doel de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland levend te houden.
PIT Veiligheidsmuseum
PIT is het nationaal veiligheidsmuseum van Nederland, vernoemd naar het blauwe zwaailicht van de politie, brandweer en ambulance. Beginnend bij het verleden, via het heden en eindigend met de toekomst, krijg je een goed beeld van de manier waarop veiligheid geregeld is in Nederland. Bezoekers ontdekken wat hulpdiensten doen voor onze veiligheid maar ook wat zij zelf kunnen doen om bij te dragen aan een veilige samenleving. Kijk voor meer informatie op www.pitveiligheid.nl of volg ons via Facebook, Instagram en Twitter.