De gemeente Almere is initiatiefnemer van een nieuw landschapskunstproject voor Almere en voor de collectie LandArt in Flevoland. Het kunstwerk komt in de buurt van het Weerwater. De realisatie van het landschapskunstwerk draagt bij aan één van de ambities uit het Cultuurplan 2019-2024: “cultuur geeft vorm aan de identiteit van Almere.” Over welk thema gaat het kunstwerk? En wie mag het maken? Daar buigt de adviescommissie zich de komende maanden over.
Op 2 juni 2021 heeft wethouder Hilde van Garderen het startsein gegeven voor de adviesfase. De adviescommissie telt zeven leden: vijf mensen met professionele ervaring in beeldende kunst, landschap en publieksprojecten en twee inwoners van Almere:
• Dyonna Benett, erfgoedprofessional op het gebied van inclusiviteit
• Denise de Boer, kwartiermaker voor het nieuwe Kunstmuseum Flevoland
• Jacqueline Grandjean, directeur van de Oude Kerk Amsterdam
• Ben Kuipers, landschapsarchitect
• Rory Pilgrim, beeldend kunstenaar
• Mark Schoutsen, inwoner van Almere
• Dewi Veldhuizen, inwoner van Almere
Ook aanwezig, maar zonder stemrecht: Martine van Kampen, curator van Land Art Flevoland. In opdracht van de gemeente begeleidt stichting Land Art Flevoland het proces, van plan van aanpak tot realisatie.
Collectie LandArt
Dit landschapskunstwerk is straks onderdeel van de collectie landArt in Flevoland, waar ook De Groene Kathedraal van Marinus Boezem (bij Haven) en Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind (bij Pampushout) toe behoren. Fysiek en virtueel kreeg de commissie daarom een introductie op de collectie landArt in Flevoland. De landschappelijke kwaliteiten van het Weerwater zijn besproken, waarna een discussie volgde over de ambities, mogelijke thema’s en type kunstenaar.
Planning
De adviescommissie komt drie keer bij elkaar om het thema van de kunstopdracht te bepalen en de kunstenaar te selecteren die een opdracht krijgt voor het maken van een schetsontwerp. Het is de bedoeling om vóór de zomer een kunstenaar de eerste opdracht te geven en deze in het najaar te beoordelen.
Onderdeel van de opdracht is ook een pilot op de Floriade. Deze pilot vormt een manier om het kunstwerk te testen, in de vorm van een prototype of een tentoonstelling van de kunstenaar – iets dat op zichzelf ook een kunstwerk is en deel uitmaakt van de culturele programmering van de Floriade. Naar verwachting is het nieuwe landschapskunstwerk eind 2023 gerealiseerd, maar dit hangt uiteraard af van het plan dat de geselecteerde kunstenaar maakt.