Afgelopen jaar mocht klimbosorganisatie Fun Forest – ondanks de lockdown – bijna 90 duizend sportievelingen verwelkomen in de parken door heel Nederland. Naast het beleven van een unieke middag in de natuur, dragen de bezoekers ook bij aan de sociale missie van Fun Forest. De organisatie biedt leer- en werkplekken aan voor jongeren die moeite hebben met het vinden van werk. Toen in maart 2020 ook Fun Forest de deuren moest sluiten, was het verlies aan werkuren een van de grootste tegenslagen. Fun Forest is dan ook enorm trots dat in 2020 het aantal medewerkers met een arbeidsbeperking op 51 lag; hetzelfde niveau als in 2019. In de parken in Amsterdam en Rotterdam lag dit aantal in 2020 zelfs hoger dan een jaar daarvoor. Algemeen directeur David Balhuizen: “We zijn ontzettend trots dat 26 procent van onze banen in het klimpark wordt ingevuld door jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op deze manier kunnen we een waardevol verschil maken voor de jongeren en de maatschappij.”
Talent ontwikkelen
De klimbosorganisatie is sinds 2016 naast een commercieel bedrijf ook een sociale onderneming. In totaal werken er nu 56 jongeren in het sociale traject, verdeeld over vier vestigingen in Almere, Venlo, Amsterdam en Rotterdam. Dit jaar wordt zelfs 29 procent van alle werkuren ingevuld door jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Al vindt Balhuizen dit niet de juiste term. Volgens de algemeen directeur brengt het een stigma met zich mee en doet de term geen recht aan de mensen. Balhuizen heeft het liever over trajectmedewerkers. ,,Het zijn jongeren die simpelweg de kans niet hebben gehad om hun talent te ontwikkelen. Wij geloven niet in een afstand tot de arbeidsmarkt, maar brengen de arbeidsmarkt naar de mensen. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.”
Isolement doorbreken
Sociaal isolement doorbreken, dat is waar het Fun Forest om te doen is. “Zonder werk of opleiding mis je een sociaal netwerk en kun je menselijke behoeften niet vervullen”, meent Balhuizen. Daarom biedt Fun Forest allerlei soorten jongeren een leerwerkplek: schoolverlaters, mensen met een verstandelijke beperking, jongeren met autisme of mensen met een moeilijk arbeidsverleden. Fun Forest bekijkt per persoon op welke plaats binnen het park iemand het beste tot zijn recht komt: een plek in de bijbehorende horeca, de receptie, de klantenservice of in het klimbos zelf.
Nieuwe uitdaging
Onder begeleiding van een getrainde werkbegeleider en een buddy kunnen de jongeren zich stap voor stap en op hun eigen tempo ontwikkelen op verschillende gebieden. Denk aan specifieke arbeidsvaardigheden (zoals het verwelkomen en inboeken van gasten aan de receptie), sociale vaardigheden (zoals initiatief nemen), zelfredzaamheid, zelfvertrouwen en deelname aan de maatschappij. Wie na een seizoen bij Fun Forest nog niet is uitgeleerd, is het volgende seizoen weer van harte welkom. Wie wel toe is aan een volgende stap, krijgt hulp van Fun Forest om te zoeken naar een nieuwe uitdaging. Hiervoor werkt Fun Forest samen met andere ondernemingen, zoals Kinderopvang Mundo of Happy Tosti.
Over Fun Forest
Even uit de drukte van de stad ontsnappen? Bij Fun Forest beleef je het ultieme avontuur in de natuur. Klimmen en klauteren over metershoge obstakels en vliegensvlug ziplinen tussen de bomen: Fun Forest haalt het kind in je naar boven. De organisatie bestaat inmiddels 14 jaar en is de eerste en meest ervaren klimbosorganisatie van Nederland. Verscholen in de bossen van Rotterdam, Amsterdam, Almere en Venlo kunnen waaghalzen hun hart ophalen. In de klimbossen vind je verschillende uitdagende parcoursen voor jong en oud. Ook in coronatijd kun je veilig de boom in en wordt iedere familiedag, groepsactiviteit, kinderfeestje of bedrijfsuitje een unieke beleving.