Het thema is niet nieuw, maar wel een ontzettend belangrijk: vergroening. Voor de wereld, maar ook voor de prachtige natuur en de mens in Flevoland en Almere. Almere City Marketing stimuleert evenementenorganisatoren graag om zo groen en milieuvriendelijk mogelijk hun evenement te produceren. Dat is een ambitie die ACM en de evenementenorganisatoren de komende jaren gezamenlijk en gefaseerd moeten gaan doorvoeren.
Er zijn al wel veel mogelijkheden voor handen, zoals afvalvrije bekersystemen, groene en stille accu-aggregaten en het gebruik van recyclebare materialen. Ook kan gedacht worden aan biologisch voedsel, een goede bereikbaarheid met het OV, het stimuleren van hybride en elektrische voertuigen of carpoolen en bijvoorbeeld de inzet van herbruikbaar servies.
“De circulaire economie, het beperken van de CO2 uitstoot en het correct en slim verwerken van het afval zijn hoofdthema’s geworden, zowel voor, tijdens als na het evenement,” aldus Bob van der Kolk, evenementencoördinator en adjunct-directeur bij Almere City Marketing. “Dat is nu allemaal nog informeel en een gezamenlijke verkenningstocht, maar we zitten aan de vooravond van een ontwikkeling waarbij evenementen en festivals verplicht gaan worden om hun plan helemaal ‘groen’ in te dienen. Sommige steden nemen je aanvraag bijvoorbeeld niet in behandeling als er geen milieuplan is, en sommige gemeentes zijn al begonnen om de leges voor niet-groene evenementen hoger te maken dat de ‘gezondere-events’. Wees dus voorbereid!”
Ook op het Almeerse evenementen aanmeldformulier is inmiddels een alinea opgenomen voor vergroening. Almere City Marketing wil voorop gaan lopen in deze ontwikkelingen. Van der Kolk: “We zijn bezig groene partners aan ons te verbinden voor een nog meer sustainable uitvoering van events en een bredere uitrol van ons milieupartnernetwerk.” Inmiddels zijn er al leuke initiatieven die het ‘Growing Green’ gedachtengoed omarmen, ook in de vorm van evenementen. Het Steiger Festival is daar een mooi voorbeeld van. Dit festival werd georganiseerd vanuit het project City Lab en heeft als doel het aanjagen van circulaire bedrijvigheid in Almere. Het werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk (Almere 2.0).