Wethouder René Peeters opende gisteren op het Grondstoffen Collectief Almere de eerste Grondstoffenstraat van Nederland. Deze zorgt ervoor dat de gemeente Almere haar biosmassa niet meer hoeft te verbranden, maar kan verwerken tot nieuwe grondstof. Deze ontwikkeling draagt bij aan de ambitie van de gemeente om duurzame, innovatieve en kostenverlagende oplossingen voor haar reststromen te vinden en zo een circulaire stad zonder afval te worden.
Verse biomassa bestaat voor 70 tot 95% uit water en voor een klein gedeelte uit waardevolle grondstoffen. Dit varieert van vezels, organische stof, nutriënten en eiwitten tot en met hoogwaardige geneeskrachtige stoffen. Door het drogen en opwerken van deze reststromen worden grondstoffen gemaakt die, verwerkt in een product, hoge economische en duurzame opbrengsten behalen. De eerste toepassingen met biomassa uit Almere worden nu al geproduceerd, zoals meubels, walbeschoeiing en papier.
Unieke combinatie
Het unieke aan de nieuwe Grondstoffenstraat is de combinatie van de machines. Door de combinatie kan biomassa volledig gedroogd en verwerkt worden tot een vezel voor verschillende toepassingen . Zo kan biosmassa extra fijn gemalen worden voor maken van papier en kan de vezel langer blijven voor bijvoorbeeld biocomposiet bankjes.
De Grondstoffenstraat bestaat uit vijf verschillende machines: Een spoelmachine, een ontwateringspers, een natte refiner (deze hakt de biomassa fijn), een drooginstallatie en tot slot een droge refiner (hakt de biomassa nog fijner). Deze zijn allemaal verantwoordelijk voor een ander deel van het verwerkingsproces.
Grondstoffen Collectief Almere
Almere is één van de eerste gemeente in Nederland die actief aan de slag gaat met concrete toepassingen van circulaire economie. In juni 2017 zag het Grondstoffen Collectief Almere (GCA) officieel het levenslicht. Het GCA richt zich op de ontwikkeling van grondstoffen uit afval en coördineert circulaire projecten.
Het GCA is opgericht door drie lokale partijen: Gemeente Almere is eigenaar van de reststromen (gemeentelijk afval), de Vijfhoek fungeert als locatie waar de reststromen opgeslagen en verwerkt worden en Millvision is de ontwikkelaar van de productrecepturen. Inmiddels hebben 40 projectpartners zich bij het collectief aangesloten.