De colleges van Lelystad en Almere hebben besloten met ingang van 1 januari 2019 te kiezen voor aardgasvrije nieuwbouwwoningen. Het voorgestelde besluit is in lijn met de intentieverklaring ten aanzien van gasloze nieuwbouw die vandaag ondertekend is vanuit de MRA, Metropool Regio Amsterdam.
Lelystad en Almere hebben beide hoge ambities op het gebied van energie en klimaat. Door middel van het principebesluit wordt een helder en krachtig signaal afgegeven naar alle partijen, makelaars, projectontwikkelaars en aannemers, maar ook inwoners en kopers. Het besluit past bovendien binnen de kaders beide gemeenteraden hebben gesteld als het gaat over onder meer duurzaamheid. Namens de gemeente Lelystad tekende wethouder Elly van Wageningen en namens Almere zette wethouder Tjeerd Herrema zijn handtekening onder de intentie. Van de gemeenten in de MRA tekenden er 25 de overeenkomst.
Aardgasvrij in 2050
Achtergrond van de ambitie voor aardgasvrije nieuwbouw is de energieagenda van het kabinet, die aangeeft dat Nederland uiterlijk in 2050 aardgasvrij moet zijn voor het gebruik als energiebron voor het verwarmen van huizen en gebouwen. Wethouder Duurzaamheid Elly van Wageningen: “Dat lijkt ver weg, maar het is een enorme opgave om met name de bestaande bouw hierop aan te passen. Om de opgave niet groter te maken, is het van belang om te beginnen met nieuwbouwwoningen. Een fors deel van de nieuwbouwwoningen in Lelystad wordt overigens al zonder aardgasaansluiting gebouwd. Zo is in Warande een collectief verwarmingssysteem in gebruik dat gevoed wordt met houtsnippers van snoei- en afvalhout. Goed nieuws is ook dat de nieuwe wijk Parkwijk aardgasvrij zal worden gebouwd.”
In Lelystad en Almere wordt 2018 gezien als overgangsjaar in verband met al lopende afspraken. In 2018 zal de gemeente het gesprek aan gaan met alle bij nieuwbouw betrokken partijen. Vooruitlopend op regelgeving vanuit het Rijk zal worden onderzocht of aan de verkoop van grond voorwaarden kunnen worden verbonden.
Particulieren
Wethouder Herrema van Almere laat weten dat hij deze lijn nu verder wil uitwerken in bijvoorbeeld Nobelhorst. De nieuw te bouwen wijk Stadstuinen wordt dan wel op stadswarmte aangesloten, maar ook daarvoor geldt dat hiervoor geen aardgas meer nodig moet zijn. In Haven ligt wat de intentieovereenkomst betreft een grotere opgave. ,,Vraag is of we dat slim kunnen bundelen met groot onderhoud en renovatie en dan ook nog op een manier dat de kosten (18.000 euro) niet bij de bewoners terecht gaan komen. Daarnaast is het natuurlijk de vraag hoe we particulieren kunnen helpen bij de keuzes die ze moeten maken bij bijvoorbeeld de vervanging van boilers. Het is doel is in ieder geval een duurzamere stad.”