Floriade Expo 2022 draait om het thema ‘Growing Green Cities’: hoe houden we steden leuk, leefbaar en gezond met groene oplossingen? Stichting De Groene Stad geeft samen met Floriade invulling aan dit thema door de meerwaarde van groen op honderden plekken op de Expo te laten zien. Het gedachtegoed van de ‘Groene Stad’ werd 20 jaar geleden al gepresenteerd tijdens de Floriade in 2002. Nu, exact 20 jaar later, is het gedachtegoed uitgewerkt bij Floriade Expo 2022 om de impact van groen te laten zien.

Kavel 1: toekomstperspectief van Nederland
Tijdens de Expo kunnen bezoekers op kavel 1 een kijkje nemen bij Panorama Nederland. Dit is een 150 meter lang panorama dat een toekomstperspectief voor de inrichting van Nederland laat zien. Hier ontdekken bezoekers hoe de grote maatschappelijke vraagstukken van nu de sleutel kunnen zijn voor structurele verbeteringen in de toekomst. Het Panorama is in 2018 gepresenteerd door het College van Rijksadviseurs. Het College adviseert de Rijksoverheid over ruimtelijke kwaliteit en actuele maatschappelijke, ruimtelijke uitdagingen. Urgente thema’s zoals mobiliteit, verstedelijking, de energietransitie, klimaatadaptatie en de transitie van cultuurlandschappen, zijn in het Panorama verwerkt.

12 infoboxen, 12 onderwerpen
Aan de randen van de Expo staan informatiekiosken die elk ingaan op een specifieke meerwaarde van groen in de stedelijke omgeving. De kubusvormige bouwwerken zijn drie tot vier meter hoog, breed en diep en zijn duidelijk herkenbaar aan de houten constructies. Informatieve bebording informeert over de meerwaarde van groen op vlakken als temperatuur, voedselvoorziening, biodiversiteit en vastgoedwaarde.

Meer dan 100 borden met concrete toepassingen
Verdeeld over het Floriade-park staan daarnaast circa 40 borden met allerlei kennis en weetjes over groen in de stad. Denk aan wetenswaardigheden en tips over natuurinclusief ontwerpen en bouwen, natuur in de stad en over bestaand groen behouden. Daarnaast staan er borden bij circa 70 borders die deel uitmaken van het Arboretum van Floriade. Het Arboretum is een verzameling van bomen, maar ook van bollen, vaste planten en heesters die op alfabetische volgorde zijn geplant op het Floriade-park. Op de borden bij de borders staan bijzondere combinaties van heesters, vaste planten en bloembollen benoemd en beschreven. Bezoekers van de Expo die overtuigd zijn geraakt van het meer toepassen van groen, kunnen hier concrete toepassingsinspiratie opdoen en meer te weten komen over al het groen van het Arboretum.

750 boomlabels met fun facts
Ook zijn er op het Floriade-park maar liefst 750 boomsoorten te vinden. Informatie hierover kunnen bezoekers vinden door middel van boometiketten die bij de bomen zijn geplaatst. Op de etiketten zijn de naam van de boom, de bijdrage die de boom levert aan groene steden en een QR-code terug te vinden. De QR-code kan gescand worden om een kijkje te nemen in de bomendatabase van Floriade en zo nog meer informatie te vinden over de desbetreffende boom. Bij de bijdrages van bomen aan groene steden kun je denken aan extra prestaties bij fijnstofafvang, CO2-vastlegging of als leverancier voor stuifmeel of nectar voor bijen en vlinders.

De Groene Stad
Stichting De Groene Stad was pionier in het in kaart brengen van en voorlichten over de meerwaarde van groen. Vandaag de dag speelt de Stichting een centrale rol in meerdere onderzoeken naar de meerwaarde van groen in de stad. Zowel nationaal als internationaal informeert De Groene Stad overheden en organisaties over de invloed van groen op bijvoorbeeld klimaat, gezondheid, economie en biodiversiteit.

Floriade Expo 2022
Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert dan samen met nationale en internationale partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema “Growing Green Cities” centraal. Het expoterrein ligt op korte reisafstand van Amsterdam en direct aan de A6 met uitzicht op de skyline van Almere.