Mees-Roxanne

Roxanne (9) en Mees (13) zetten Almere in bloei

Roxanne en Mees (9 en 13 jaar) zijn de eerste Groene Buren-junior en organiseren zaterdag 24 april ‘Zet Nobelhorst in bloei’. Tussen 11.00 en 15.00 uur kunnen buurtbewoners tuintegels ruilen voor een insectvriendelijk plantje. Tot en met 16 juli worden veertien Almeerse wijken ‘in bloei gezet’ door de acties van Groene Buren.

In dit filmpje leggen Roxanne en Mees uit hoe je tuintegels kunt vervangen door groen.

Acties van Groene Buren
Veertien Groene Buren organiseren dit jaar in hun wijk de actie ‘Zet Almere in bloei’. Iedereen krijgt een plantje bij het inleveren van een tegel (max 2 per persoon). De hoop is natuurlijk dat het niet bij een of twee tegels blijft, want hoe meer groen, hoe beter. Zaterdag 24 april wordt de actie op vier locaties gehouden:

Almere Hout, Nobelhorst: Basisschool De Verwondering, Richard Feynmanstraat 7
Almere Haven, Meenten en Grienden: Nabij Kolkgriend 92
Almere Stad, Muziekwijk: Nabij Fugaplantsoen 40
Almere Haven, Lindengouw: Groenstrook Lindengouw 80-140

Een totaal overzicht van alle ‘Zet Almere in bloei’-acties staat op groenengezond.almere.nl. Gedurende de actieperiode kan ook een tegel worden omgeruild voor een plant uit het bijen- en vlinderassortiment bij Kwekerij Almere en Intratuin Almere (max. 2 per huishouden).

Waarom tegels eruit halen?
Groen staat niet alleen mooi, het heeft ook allerlei andere voordelen. Veel groen betekent minder hitte én minder wateroverlast, want in aarde kan het water makkelijker wegstromen dan met tegels of asfalt. Bovendien maken we zo meer ruimte voor bijvoorbeeld egels, vlinders en bijen. Met name de insecten hebben het nu zwaar te verduren, terwijl ze essentieel zijn voor het bestuiving van bomen, planten en bloemen.

NK Tegelwippen
Almere doet ook mee aan het NK Tegelwippen. Van 30 maart tot en met 30 september strijden veertig gemeenten om de Gouden Tegel. Deze is voor de gemeente die de meeste tegels wipt. Iedere Almeerder kan zelf meedoen via NK-Tegelwippen.nl.

Save plastic kleiner

Opening eerste plastic fabriek in Almere

Op 29 april aanstaande wordt de eerste plastic afval recyclefabriek van Nederland officieel in gebruik genomen op bedrijventerrein de Vaart in Almere. In samenwerking met de gemeente Almere gaat save plastics hier nieuwe producten maken van moeilijk verwerkbare plastics uit de stedelijke reststromen. Een prachtige circulaire mijlpaal waar save plastic erg trots op is.
 
Save plastic nodigt jou van harte uit om de digitale opening met hun te vieren! Kijk mee op 29 april om 11.00 uur op saveplastics.nl/groeneplasticfabriek. De opening duurt ongeveer 10 minuten.

Samenwerking gemeente Almere
De gemeente Almere heeft een van de best lopende plastic inzamelingsstromen van Nederland. Het is de gemeente al jaren een doorn in het oog dat ongeveer de helft van het ingezamelde plastic niet wordt hergebruikt, maar in de verbrandingsoven verdwijnt. Niet al het plastic is immers goed recyclebaar. Met het in gebruik nemen van de Groene Plastic Fabriek komt daar nu verandering in. Daarbij biedt de gemeente niet alleen de ingezamelde grondstof aan, maar neemt ook producten af die ervan worden gemaakt. 

Het vieste plastic, de duurzaamste producten
De hoogwaardige plasticfractie, vooral bekend van de PET-flessen, is relatief makkelijk te hergebruiken. Het bestaat uit één soort kunststof met één smeltmanier. De mixfractie, of het laagwaardige plastic, bestaat uit verschillende soorten plastic bij elkaar dat niet kan worden gescheiden of erg vies is. In Nederland wordt dat over het algemeen verbrand. Zonde, vindt Peters. “Verbranden is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook pure geldverspilling: deze grondstof is veel waard.” 

Lokale grondstof voor steigerplanken, bruggen
Bijna alles wat op dit moment van beton of tropisch hardhout is gemaakt, kan ook worden geproduceerd met gerecyclede afvalplastics. Peters: “Het is toch gek dat we tropisch hardhout van ver importeren, met alle CO2-uitstoot van dien, terwijl we een veel beter alternatief uit Nederland kunnen halen. De CO2-uitstoot van het produceren van producten met deze grondstof is veel lager dan bij andere grondstoffen als staal, beton of zelfs hout”, zegt Peters. “Bovendien gaat het gerecyclede plastic 50 jaar mee. Daarna kunnen we het zo’n zeven keer opnieuw recyclen, zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Dat maakt het ook een kwalitatievere keuze.” 

Almere City Marketing logo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door je in te schrijven voor de nieuwsbrief over evenementen of algemeen nieuws.

Stuur een bericht


© 2017, Almere City Marketing. Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring