shutterstock_1522384862

Podcast over de groene stad van de toekomst

Een groene, gezonde en duurzame wereld begint in je eigen stad. Nergens in Nederland bouwen ondernemers en bewoners van zo dichtbij mee als in Almere. Om deze verhalen te vertellen en de verbinding verder op te zoeken, komt de gemeente Almere met de podcast ‘Groen en gezond Almere’. De presentatie ligt in handen van kookboekenschrijfster, TV-kok en betrokken Almeerder Nadia Zerouali.

In twee series van vijf afleveringen worden verschillende thema’s behandeld die in de wereld van nu en morgen relevant zijn. Presentatrice Nadia Zerouali spreekt mensen die iets bijzonders doen in de stad en met hun initiatief bijdragen aan de uitdagingen in de wereld. De podcast wordt gemaakt met als doel mensen te activeren en te inspireren om zelf mee te bouwen. In de podcast worden hands-on tips en trucs gegeven hoe dit in de onderneming of het huishouden kan worden toegepast.

Naast deze verhalen zijn er iedere aflevering Almeerders van de toekomst en experts aan het woord, die meedenken over de impact van de thema’s die voorbij komen. Want hoe kijkt de toekomstige generatie naar die grote uitdagingen en al dat pionieren, heeft dat eigenlijk wel zin?

De eerste aflevering komt in de eerste week van februari online, tijdens de Week van de Circulaire Economie. Deze podcastserie start daarom op het Upcyclecentrum in Almere Haven, waar Nadia in gesprek gaat met Laura Meijering, oprichtster en creatief directeur van duurzaam modelabel Unravelau. Met Unravelau biedt Laura een duurzaam product aan en hoopt ze het gedrag van de consument te veranderen. Daarnaast hoor je de dertienjarige Aaliyah Saleh die het eerste, duurzame tienermodemerk heeft gelanceerd. Tot slot, is Reint Jan Renes aan het woord; gedragswetenschapper en een expert in ‘duurzaam gedrag’. Hij werpt zijn blik op gedragsverandering- en stimulering.

In de podcastreeks komen er diverse thema’s aan bod, bijvoorbeeld energie en circulair wonen. De podcast is te beluisteren op de bekende podcast-kanalen op Spotify, Soundcloud en Apple podcast. Praat mee over de afleveringen op social media via Groen en Gezond Almere.

Mockup

Almere maakt werk van circulaire economie

Deze week is het de nationale Week van de Circulaire Economie. Ook in Almere is dit een week vol inspirerende voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is op het gebied van circulaire economie.

Maandag 1 februari 2021 wordt de week van de Circulaire Economie afgetrapt met een Nationale Conferentie Circulaire Economie met als thema ‘Het Kantelpunt’. Naast de bijdrage die Almere hieraan levert, gebeurt er voor en in onze eigen stad ook van alles.

Steiger Festival
Vorig jaar genoten veel mensen van de eerste editie van het Steiger Festival. Dit jaar biedt het Steiger Festival twee verschillende pakketten aan boordevol circulaire producten. Zo kunnen Almeerders kennis maken met lokale circulaire producten, en tegelijkertijd de makers ervan steunen. Meer informatie over de pakketten is te vinden op almere.nl/steigerfestival en op de social mediakanalen van het Steiger Festival. De pakketten worden op vrijdag 5 en zaterdag 6 februari 2021 bezorgd.

Winnaar prijsvraag ‘Upcycle gebruikte blikjes’
Vrijdag 5 februari wordt via een livestream op de Facebookpagina van het Steiger Festival de winnaar bekend gemaakt van de prijsvraag ‘Upcycle gebruikte blikjes’. Die blikjes belanden tenslotte nog veel te vaak op straat. Hoog tijd dus om hier een andere bestemming voor te verzinnen. De winnaar krijgt een Steiger Festivalpakket én de kans om zijn of haar idee uit te werken tot een verkoopbaar product en is daarmee verzekerd van een verkoopplek op het Steiger Festival 2021.

Digitale expeditie Upcyclecentrum
Zaterdag 6 februari organiseert het Upcyclecentrum in Almere Haven een digitale expeditie door dit pareltje in de stad. Het Upcyclecentrum laat samen met haar ondernemers aan bezoekers zien dat afval niet bestaat, maar dat afval grondstof is voor nieuwe producten. Tijdens de digitale expedities kan de kijker kennismaken met de drie in het Upcyclecentrum gevestigde ondernemers die van oude materialen weer iets nieuws maken: modeontwerpster Laura Meijering van Unravelau (13.30 uur), Joost Bosker en Erik Fakkeldij van 3-Cycle (14.30 uur) en sieradenontwerpster Isolde (15.30 uur).  Aanmelden voor de expedities kan op almere.nl/steigerfestival.

Magazine en podcast
De gemeente Almere heeft verhalen van Almeerse circulaire ondernemers en circulaire projecten in de stad gebundeld in het digitale magazine Het ‘groene boekje’ van Almere. Daarnaast is de gemeente Almere gestart met de podcast ‘Groen en gezond Almere’. Vanwege de Week van de Circulaire Economie, start deze podcastserie in het Upcyclecentrum. Hier spreekt presentatrice Nadia Zerouali de oprichtster en creatief directeur van duurzaam modelabel Unravelau, Laura Meijering. Verder hoor je Aaliyah Saleh, die op haar dertiende het eerste duurzame tienermodemerk is gestart en is Reint Jan Renes aan het woord, gedragswetenschapper en een expert in ‘duurzaam gedrag’. De eerste aflevering: ‘circulair dragen en gedragen’ is nu te beluisteren op Spotify, Soundcloud en Apple podcast .

Woondome

Herontwikkeling Woondôme

De voormalige woonwinkel Woondôme aan de Middachtenlaan Almere Buiten wordt herontwikkeld naar een echte ‘WoonDôme’. Het huidige gebouw wordt door Domus Vastgoedontwikkeling herontwikkeld naar woningen door middel van sloop en nieuwbouw. Na de sloop komen hier ongeveer 220 starters- en woonstudio’s, maar ook twee-, drie- en vierkamer appartementen in het middensegment koop en middeldure huur.

Almere Buiten Centrum is onderdeel van de aanpak Stedelijke Vernieuwing, een van de acht kernopgaves van het coalitieakkoord. Het doel is om samen met lokale partners het centrum van Almere Buiten toekomstbestendig te maken. Een belangrijk onderdeel van de opgave is het transformeren van retail naar woningbouw en andere voorzieningen. Het toevoegen van woningen gericht op starters en middeninkomens draagt bij aan het draagvlak en de levendigheid van Centrum Almere Buiten en op deze manier wordt een nieuwe impuls gegeven aan het gebied.

Wethouder Hilde van Garderen: “Ik ben blij dat deze ontwikkeling van start gaat. En dat we dit doen in gezamenlijkheid met een partner als Domus. Dit is één van de grootste binnenstedelijk herontwikkeling van Almere Buiten en daarmee een betekenisvol initiatief om Almere Buiten verder te laten groeien als stadsdeel”.

Herinrichting openbare ruimte
Het gemeentelijke parkeerterrein aan de Middachtenlaan maakt ook deel uit van deze herontwikkeling. Het parkeerterrein wordt groener ingericht met als uitgangspunt een vriendelijk verblijfsgebied te creëren.

Participatietraject
Binnenkort start Domus met het consulteren en informeren van de Buitenaren over de voorgenomen plannen. Directeur Myron Jacobs: “Domus bestaat ruim 40 jaar en is al die tijd ook gevestigd in Almere. Wij hebben Almere samen met de gemeente groot zien worden en daar ook al die tijd aan bijgedragen. Deze herontwikkeling laat zien dat Almere een volwassen stad is. Wij hebben het nu niet over uitbreiding aan de randen, maar over nieuwe energie in de bestaande stad. Almere Buiten gaat van binnenuit groeien en bloeien en wordt de locatie waar wonen, werken en beleven centraal staan”.

Almere City Marketing logo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door je in te schrijven voor de nieuwsbrief over evenementen of algemeen nieuws.

Stuur een bericht


© 2017, Almere City Marketing. Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring